Mi a Casamari?

A Casamari­ elsősorban egy kis közösség, mely a Regnum Marianum közösségét szeretné szolgálni.

Elsősorban a lelkiélet terén szeretnénk a regnumi fiatalokat segíteni.
Ezért szervezünk lelkigyakorlatokat, lelkinapokat.

A Casamari Mária háza, egy olyan hely, ahol otthon érezzük magunkat.

Szeretnénk ezt az otthont egyre személyesebbé varázsolni,
szeretnénk másokat is elvezetni ide, szeretnénk itt megélni az összetartozásunkat.

Szeretnénk Mária házában találkozni az Úrral.

“Honnan ered ez a név?”

Mint a Casamari névadója szeretném tisztázni, hogy honnan jön és mit takar a nevünk.

Azzal kezdem, hogy életem egyik nagy kalandja, hogy megismerhettem Ferdinand Ulrich filozófust. Mélyen keresztény filozófiai gondolkodó, akinek az írásai egészen megváltoztattak, új  mélységeket és magasságokat tártak fel előttem. Ulrich igen jó barátságban volt  Hans Urs von Balthasar és Henri de Lubac  teológusokkal. Közös álmuk volt, hogy olyan házakat hozzanak létre, melyekben imádság és teológiai tanulmányok egységét élik meg az ott lakó diákok és tanárok. S a mesterek és tanítványaik életközösségének a  “Casa Maria” nevet adták.

Ez az álmuk nem valósult meg – de Ferdinand Ulrich engedélyével “elloptam” a nevet. “Casa Maria” – Mária mint Ház, mint szellemi otthon, mint a keresztény hit  és a keresztény bölcsesség “széke”.

A névválasztáskor úgy éreztem: szeretném kicsit még tágabbra hagyni a nevünk  értelmezési horizontját. Szerettem volna beleérteni a “Casa Mariae” – Mária háza gondolatot is. Azt a konkrét házacskát, kis kunyhót, ahol Mária élt Jézussal. A legegyszerűbb nyelvi megoldásnak az tűnt, ha a kifejezés olaszos változatát választom: “Casamari”.

Így egyrészt jelentheti Mária házát, de jelentheti Máriát mint “aranyházat” is – s ugyanakkor van benne valami játékosság is. Az pedig csak hab a tortán, hogy történetesen voltam is már ebben a  Casamari nevű kolostorban.

Remélem nem feküdte meg a gyomrod! Szeretettel: Gabcsa