Casamari – Utak Máriához

A Casamarin belül nem annyira feladatokról és tisztségekről beszélhetünk, hanem inkább utakról.

A Casamari mint közösség – „Mária Házában együtt lenni”

A Casamari hagyományos értelemben nem regnumi nép. Vannak akik egy évben talán egyszer sem találkoznak. Mégis: a Casamariban komolyan törekszünk arra, hogy a jellemző regnumi személyességet itt is meg tudjuk élni.

A Casamari mint az imádság útja – „Mária Házában tanulunk imádkozni”

Sokunk számára a Casamarihoz való tartozásunk legfontosabb gyümölcse: az egyéni lelkiéletben, imaéletben való növekedés. A Casamari csak akkor tud hű maradni a híváshoz, ha a tagok mind érzik annak a szükségét, hogy növekedjenek az imádságban. Ha másokat szeretnénk a lelkiéletben segíteni, tudni kell: először is nekünk kell az Úr tanítványaivá válni. Az imádság pedig a tanítványi lét begyakorlása.

A Casamari mint a másokért való imádság útja – „Máriaval imádkozom a rámbízottakért”

Imádságban hordozom a másikat, az imámban helyet adok neki. Hordozom az Ő imádságát. Mindezt Máriával teszem: Ő végigimádkozta a gyermek Jézus életét, és amikor Jézus elhagyta Mária házát: Mária lett Fiának “háttérimádkozója.” Ezért minden háttréimádkozó Mária útját járja, “Máriával van jelen” az imádságban.

A Casamari mint a kísérés útja – „Mária Házában tanulunk kísérni”

A Casamariban – a háttérimádkozókon kívűl – kb. mindenki meg van hívva arra, hogy valamilyen formában kísérjen embereket. Ennek két alapformája a mentorság és a lelkigyakorlatos csoportvezetés.

A mentori szolgálat megfogalmazásában még úton vagyunk. De nagyon jók a tapasztalataink, és a Regnum egészéből érkező visszajelzések is megerősítenek abban, hogy ezt az utat folytatni kell.

Hasonlóan körvonalazódik a lelkigyakorlatos csoportvezetéssel kapcsolatban is egy Casamaris hagyomány. Ennek leglényegesebb része az, ahogyan a lelkigyakorlatokon együtt dolgozunk, visszajelzünk, alapvetően ahogy „hordozzuk egymást” és a ránk bízottakat.

Ezek mellett nem szeretnénk lemondani arról, hogy hosszú távon együtt tanuljuk az egyéni kísérés komolyabb műfajait is.

A Casamariban pedig vannak olyanok is, akik – elsősorban talán azért, mert ez a szakmájuk – a kísérés művészetének tanítói lehetnek közöttünk. Ez a „csapat” tkp. radikálisabban járja a „kísérői lét” útját, s ezzel lehet a Casamari „szakmai hitelének” is biztosítéka. Valamiképp ők is Jézus útját járják: tanítványokat segítenek abban, hogy apostolokká érlelődjenek.

A Casamari mint szolgálat – „Máriával szolgálni az Urat”

Ez a szolgálat elsősorban a lelkigyakorlatok, lelkinapok tartását, vezetők kísérését, mentorálását jelenti. A Casamari tagjai inkább még csak tanulják ezeket a szolgálatokat, de ez az út már most is nagyon gyűmölcsöző. Isten áldását, Mária szeretetét sokféle módon tapasztaljuk.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük